Universitatea din Craiova a găzduit conferinţa cu titlul «Repere ale comunismului românesc » susţinută de Stelian Tănase, scriitor celebru, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune şi analist politic. Conferinţa marchează debutul proiectului «Events» al Universității din Craiova care işi propune implicarea activă a instituţiei academice în marcarea tuturor evenimentelor culturale, istorice, politice, de la nivel național, regional şi local.
Sala Albastră a Universităţii din Craiova a devenit neîncăpătoare cu prilejul conferinţei «Repere ale comunismului românesc » susţinută de Stelian Tănase, prima din seria evenimentelor organizate în cadrul proiectului Events.
Absolvent al Facultăţii de Filosofie din București în 1977, Stelian Tănase se numară printre figurile marcante ale vieții culturale românești. Înainte de 1989, a scris trei cărți, două au fost interzise de cenzura comunistă, fiind publicate abia după căderea regimului comunist. Stelian Tănase a ieșit din viaţa politică activă și s-a dedicat activităților sale de scriitor, realizator media, precum și carierei profesionale în domeniul științelor politice.
Stelian Tănase a fost unul dintre primii cercetători români care au intrat în arhivele fostei poliții politice, Securitatea. Una dintre preocupările postcomuniste constantele ale sale a fost legată de studierea arhivelor comunismului.
Stelian Tănase apreciază că societatea româneasca este una premodernă, o lume a clanurilor, care controlează, printr-o reţea de naşi şi fini, surse şi resurse. Potrivit acestuia, nu poate fi vorba de modernitate până nu se va depăşi acest impas, până ce societatea nu va fi dominată de lege.