ÎNFIINȚARE REȚEA „CERCETĂTORII VIITORULUI”

CERCETĂTORII VIITORULUI – cod 1116.11.2022, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel nr. PNRR-III-C9-2022 – 110. / FOR (Future Oltenia Researchers)
Proiectul are ca obiectiv general înființarea Centrului Regional de orientare în cariera de cercetator, în regiunea Sud-Vest Oltenia, ca parte a ERA TALENT PLATFORM. Proiectul facilitează colaborarea unor actori relevanți din domeniul universitar și al cercetării (Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova si Universitatea Constantin Brâncusi din Târgul Jiu) în scopul îmbunătățirii serviciilor de asistență pentru cercetători, creșterea interesului pentru cariera de cercetător în rândul tinerilor, promovarea rezultatelor cercetării românești la nivel regional, stimularea cooperării între centrele regionale de orientare în carieră și rețeaua europeană. Activitatile principlae din cadrul proiectului vor fi:
a) Activități de orientare în cariera de cercetător pentru studentii, doctoranzii și post-doctoranzii din regiunea Sud-Vest Oltenia,
b) Activități de promovare a cercetării și atragerea tinerilor în cariera de cercetător în rândul studenților și liceenilor din regiunea Sud-Vest Oltenia,
c) Activități în rețeaua nationala a celor opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM, ce vor fi infiintate prin I.10 PNRR
Durata de implementare a proiectului este de 30 luni. Dupa finalizarea proiectului activitatea Centrului Regional de orientare în cariera de cercetator, în regiunea Sud-Vest Oltenia, își va continua funcționarea cel puțin 3 ani folosind resursele financiare și umane atrase de Universitatea din Craiova.
Grupul tinta va fi alcătuit din studenți (ciclul licență, masterat), doctoranzi, postdoctoranzi,cercetători, inclusiv cercetători seniori, cercetători străini ce derulează activități de cercetare în instituții gazdă din România. Numărul total de persoane din grupul tinta este de 995 de persoane, repartizate astfel:
• studenți (ciclul licență) – 300 studenți;
• studenți (ciclul masterat) -300 studenți la ciclul de masterat;
• doctoranzi – 140 doctoranzi;
• postdoctoranzi – 35 postdoctoranzi;
• cercetători – 220 cercetători, din care: cercetători seniori – 50 cercetători.
1.În cadrul activităților de orientare în cariera de cercetător vor fi furnizate servicii avansate de orientare în cariera de cercetător, constând în asistență personalizată vizând scrierea de proiecte de cercetare, scriere de articole științifice, comunicarea științei, etică în cercetare, cum ar fi organizarea de instruiri și oferirea accesului la consilierul în cariera de cercetare, la mentorat și la sesiuni de coaching.
Vor fi organizate sesiuni de formare profesională continuă dedicată cercetătorilor români și celor aflați temporar în organizațiile CDI.
Pe parcursul celor trei ani se vor desfășura anchete vizând nevoile de orientare în cariera de cercetător în regiunea de dezvoltare în care va funcționa centrul de orientare în cariera de cercetător.
Vor fi organizate cursuri de limba română pentru cercetătorii internaționali și evenimente de networking pentru facilitarea integrării în comunitate a cercetătorilor din afara României.
Experții vor acorda asistență cercetătorilor din străinătate pentru integrarea în comunitatea științifică pentru stabilirea rezidenței fiscale.
2. În cadrul activităților de promovare a cercetării și atragerea tinerilor în cariera de cercetător vor fi promovate rezultatele cercetării în societate.
Se vor organiza vizite de promovare a științei în școli, licee și vor fi facilitate stagii de practică pentru studenți în organizații CDI.
Se vor dezvolta programe destinate tinerilor din școli și licee, axate pe implicarea acestora în experimente științifice. Spre deosebire de vizitele de promovare a științei în școli, licee, aceste programe destinate tinerilor se derulează în laboratoare, centre de cercetare, infrastructuri de cercetare ș.a;
Vor fi organizate evenimente tip dezbatere cu participarea diverșilor actori locali, axate pe concepte derivate din cercetare și a consecințelor acestora pentru viața comunității; evenimente interactive tip cafeneaua științei cu invitarea unor personalități cu rezultate științifice marcante, pentru a prezenta domeniul pe care îl reprezintă și a răspunde la întrebări.
3. Activități în rețea
• Se vor organiza stagii pentru schimb de experiență la alte centre regionale (schema de mobilitate a rețelei centrelor de orientare în cariera de cercetător);
• Se vor elaboramateriale de promovare a rețelei de centre de orientare în cariera de cercetător: realizarea de materiale video pentru social media, articole de promovare a rezultatelor și interviuri cu cercetători cu performanțe marcante;
• activități în comun ale rețelei de centre de orientare în cariera de cercetător;
• UCV, alături de UMF si UCBTJ vor creea secțiunea proprie a portalului online ERA TALENT PLATFORM ROMÂNIA, ce va fi coordonat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării;

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Advertoriale spune:

    Felicitari pentru omul de stiinta, celui lipsit de frica de innovatie, celui care dedica delta lui de timp puterii creative si curajului necesar exploatarii evenimentelor viitoare. Proiectul Cercetatorii Viitorului finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta se poate dovedi a fi un step-up important spre o societate puternica si echilibrata in care cercetatorii sunt protejati si respectati. Mai mult decat atat, programul se adreseaza grantilor de transfer de cunostinte, bazate pe instrumente si mecanisme moderne de asistenta profesionala si de orientare in cariera. Este o initiativa extraordinara si ne anunta despre inceputul unor noi vremuri pentru academicienii romani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.