Noutăţi legislative privind sistemul public de pensii. Acestea se referă la pensionarii de invaliditate, care vor să treacă la pensie pentru limita de vârstă, la persoanele care doresc să se pensioneze anticipat, dar şi la persoanele care mai au nevoie de maximum 5 ani de vechime în muncă. Cea mai importantă noutate este posibilitatea cumpărării de vechime, pentru îndeplinirea condiţiilor legale de înscriere la pensie.
Legislaţia privind sistemul public de pensii a suferit o serie de modificări în timp, toate cu scopul îmbunătăţirii sistemului şi creării unor condiţii mai avantajoase pentru înscrierea la pensie. Ultima prevede posibilitatea pensionarilor de invaliditate, care au ieşit la pensie după data de 1 ianuarie 2011 să treacă la pensia pentru limita de vârstă, prin reducerea stagiului complet de cotizare. Este vorba despre cei care au lucrat în subteran, anumite categorii de artişti şi persoane care au fost expuse la radiaţii. Pentru acestea noul stagiu complet de cotizare este: de 20 ani pentru mineri şi pentru o anumită categorie de artişti şi de 15 ani pentru persoanele expuse la radiaţii în zona I şi de 17 ani pentru zona a II-a.
O altă noutate legislativă se referă la persoanele care se pensionează anticipat şi pentru care penalizarea va fi de numai 0,45% pe luna de anticipare, cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare. De acum, pot cotiza şi se pot asigura în sistemul public de pensii şi notarii, avocaţii şi preoţii. Pentru aceasta trebuie încheiate contracte de asigurare cu Casa de Pensii şi să se contribuie minim cu 250 lei lunar.
Cea mai importantă noutate legislativă se refera la posibilitatea cumpărării de vechime, prin încheierea unui contract de asigurare cu Casa de Pensii şi prin plata lunară a contribuţiei de 250 lei, cu condiţia îndeplinirii unui stagiu minim de cotizare de 15 ani. Se poate cumpăra o vechime de maxim 5 ani.
Vârsta la care se iese la pensie în România este de 65 ani pentru bărbaţi şi de 62 ani pentru femei.