Grevă japoneză în domeniul sănătăţii

Federaţia Sindicală “Hipocrat” din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România au început seria de proteste anunţate, cu greva japoneză. Solicitările acestora privesc servicii medicale de calitate pentru pacienţi, creşterea salariilor de încadrare şi acordarea sporurilor la salariul rezultat, norme de lucru legale pentru medici şi orele de gardă.

Protestele în domeniul sănătăţii se vor desfăşura până pe 18 aprilie. În primă instanţă, medicii şi întreg personalul din domeniul sanitar vor încerca să atragă atenţia autorităţilor prin greva japoneză, purtând banderola, fără întreruperea programului de lucru. Dacă revendicările acestora nu vor fi soluţionate, acţiunile de protest îşi vor urma cursul deja stabilit.

Pe data de 29 martie o delegaţie formată din 10 membri va merge la Comisia de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor pentru a-şi susţine revendicările. La începutul lunii aprilie, Ministerul Muncii şi cel al Sănătăţii vor fi pichetate de sute de participanţi pentru a atrage atenţia, dar şi pentru a depune revendicările.

Disfuncţionalităţile în domeniul salarizării atât în domeniul sănătăţii, cât şi în alte domenii bugetare, sunt problemele sistemului actual de salarizare care are la bază 110 clase de salarizare, din care 24 de clase sunt deja suprapuse ca nivel de salarizare; salariile de bază ale unor persoane angajate, cu studii superioare, se situează la acelaşi nivel cu salariile ale unor persoane cu studii medii,salariile persoanelor cu vechime în muncă sunt egale cu cele ale persoanelor angajate, fără vechime în muncă, datorită majorărilor succesive ale salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 600 de lei cât era în anul 2010, la 1.250 de lei cât va fi în luna aprilie a acestui an.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.