Petăr Beron, comemorat la UCv

Lectoratul de limbă bulgară al Facultăţii de Litere a comemorat, astăzi, 145 de ani de la dispariția eruditului Petăr Beron. Cu această ocazie a fost inaugurată expoziţia de postere privind viața și activitatea Doctorului Petăr Beron, cu participarea Muzeului din Kotel, orașul natal al învățatului.

Foști lectori de limbă bulgară la Universitatea din Craiova, cercetători de la Institutul de limbă și literatură bulgară din cadrul Academiei Bulgare, conducerea Universităţii din Craiova, dar şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene au fost prezenţi, astăzi, la comemorarea a 145 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Petăr Beron. Au fost depuse coroane de flori la plăcuța comemorativă de la Colegiul Naţional „Carol I”, clădire donată de eruditul bulgar.

Sala Albastră a Universității din Craiova a găzduit inaugurarea unei expoziții de postere privind viața și activitatea Doctorului Petăr Beron, cu participarea Muzeului din Kotel, orașul natal al învățatului.

Activitatea lui Petăr Beron este strâns legată de orașul Craiova, în special între anii 1832 -1839, când a fost medic aici, iar casa acestuia, situată în centrul orașului, conform testamentului lăsat, a fost donată mai târziu statului român. Casa a fost mai întâi transformată în primărie, iar în prezent face parte din complexul de clădiri în care își desfășoară activitatea Colegiul „Carol I”.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.