Prazul, o legumă sănătoasă

Prazul este o legumă care se poate consuma în sezonul rece, ea fiind vândută în piețe toamna, când ajunge la maturitate. Gustul său este plăcut, iar proprietățile sale terapeutice  sunt excelente. De la praz se consumă partea albă, dar și cea verde deoarece ambele sunt bogate în elemente nutritive, minerale și vitamine. Din punct de vedere nutrițional și medicinal, prazul este un ,,adevărat elixir˝ pentru sănătate.

Prazul este o legumă sănătoasă pentru organism cu un conținut caloric scăzut. Este sărac în grăsimi, are efect diuretic, conține multă apă, în concluzie ajută în dietele pentru scăderea în greutate. Prazul este numit și ,,ceapa gurmandului˝, el poate înlocui ceapa și chiar este mai plăcut la gust și mai puțin iute decât aceasta. Prazul poate fi utilizat în scop medicinal, se poate amesteca cu miere și folosi în tratamentul multor afecțiuni și boli. Conține multe fibre, de aceea ajută digestia, previne bolile de colon si combate constipația.Este benefic pentru memorie, concentrare,  ajută la buna funcționare a sistemului nervos deoarece conține magneziu, fosfor, acid folic. Are proprietăți antiinflamatorii și de eliminare a infecțiilor, astfel ajută în prevenirea și tratamentul multor afecțiuni ale tractului urinar sau de tip inflamatoriu, scade nivelul de colesterol din sânge, combate ateroscleroza, previne îmbătrânirea prematură a organismului prin conținutul de substanțe antioxidante. Prazul este bun și pentru sănătatea ochilor deoarece conţine substanțe benefice precum carotenoide, luteină și zeaxatină.

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.