Ţelina este o plantă, care conţine în proporţie de 95% apă, fapt pentru care poate fi inclusă în alimentaţia de zi cu zi, fără a ne pune în pericol silueta. În plus, datorită conţinutului mare de fibre, ţelina este alimentul ideal pentru persoanele care vor să slăbească. Specialiştii susţin că ţelina este un carbohidrat bun, întrucât nu conţine zahăr alb sau alte chimicale şi are un conţinut nutriţional ridicat. Şi acestea nu sunt singurele beneficii ale acestui “super-aliment”!
Ţelina este un important aliment, care nu trebuie să lipsească din dieta zilnică, datorită conţinutului bogat în fibre. Ea are în compoziţia frunzelor sale aşa-numitele “ftalide”, substanţe care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, reglând astfel presiunea arterială. O altă proprietate a ţelinei este aceea de a reduce colesterolul negativ din sânge, cu până la 20%. De aceea, este indicat să se includă în dieta de zi cu zi, sub formă de salate, ca adaos la mâncăruri şi ca suc, preparat din frunze. Ţelina intră în categoria alimentelor cu un conţinut caloric negativ, ceea ce înseamnă că atunci când o consumăm, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a o digera. Includerea ţelinei în dietă ne ajută să ardem mai multe calorii decât consumăm. Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, ţelina, prin consumul constant, reduce simptomele afecţiunilor articulare. În compoziţia ei se găsesc nişte substanţe care acţionează ca un calmant la nivelul sistemului nervos. Pe lângă toate aceste substanţe, ţelina mai conţine şi antioxidanţi puternici, precum zeaxantină, luteină şi betacaroten. Aceştia oferă protecţie organismului împotriva a numeroase boli şi întăresc sistemul imunitar. Uleiurile volatile din ţelină au un efect puternic antibiotic, prevenind şi ajutând organismul să se apere în faţa infecţiilor cu bacterii. Datorită conţinutului său şi efectelor benefice pentru organism, ţelina este recomandată în dieta noastră zilnică.