Spanacul este o legumă minunată, cu frunze de culoare verde intens, fiind recunoscut ca unul dintre cele mai funcţionale alimente datorită cantităţii mari de antioxidanţi pe care îi conţine. Acesta are un conţinut foarte scăzut de calorii şi grăsimi si are o cantitate importantă de fibre alimentare solubile. Spanacul este una din legumele cele mai recomandate în controlul colesterolului şi în programele de reducere a greutăţii.
Spanacul este o sursă excelentă de multi fito-nutrienţi, care au importante proprietăţi în prevenirea bolilor şi menţinerea organismului în stare perfectă de sănătate. El este considerat ca fiind cea mai bogată sursă de fier, dintre alimentele verzi. Frunzele proaspete sunt o sursă bogată de mai multe vitamine vitale cu efect antioxidant, cum ar fi vitamina A, vitamina C, luteina şi betacarotenul. În plus, vitamina A este necesară pentru menţinerea mucoaselor membranare sănătoase şi a pielii şi este esenţială pentru o vedere normală. Consumul de legume şi fructe naturale bogate în vitamina A şi flavonoide sunt, de asemenea cunoscute pentru ajutorul adus organismului în prevenirea cancerului pulmonar şi al cavităţii bucale. Frunzele de spanac sunt o sursă excelentă de vitamina K , cu un rol vital în consolidarea masei osoase . De asemenea, spanacul are un rol important în prevenirea şi tratarea bolii Alzheimer. Această legumă cu frunze verzi conţine cantităţi mari de vitamine din complexul B. 100 g de spanac proaspăt conţine 47% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută organismul să lupte împotriva agenţilor infecţioşi, ajutând astfel la mărirea imunităţii. Frunzele sale conţin o cantitate importantă de minerale precum potasiu , mangan, magneziu, cupru şi zinc. Este de asemenea o sursă bogată de omega-3 şi de acizi graşi esenţiali. Consumul regulat de spanac poate ajuta la prevenirea osteoporozei şi a deficitului de fier în anemii.