Noutăţi legislative pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Această operaţiune reprezintă o măsură administrativă ce se poate lua de către poliţist, în situaţia în care vehiculul este staţionat neregulamentar pe partea carosabilă. O măsură nouă vizează parcarea autovehiculelor pe trotuare, care este interzisă. Operatorii economici care vor efectua operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare a autovehiculelor ridicate vor fi autorizaţi prin hotărâri ale consiliilor locale.
Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar se realizează pe o durată de 24 de ore, de către administraţia publică locală. Dacă în maşină se află persoane, ridicarea acestora nu mai este permisă. Ridicarea maşinilor se dispune, în scris, prin dispoziţie a poliţistului rutier. Această operaţiune constă în indisponibilizarea, transportul şi depozitarea vehiculului. Este interzisă deplasarea vehiculului pe roţi, aceasta efectuându-se doar pe platforme.
Depozitarea acestora se va face numai în locuri special amenajate. Vehiculul se poate restitui, numai după achitarea tarifului prevăzut pentru operaţiunile efectuate, prin serviciu continuu organizat în acest sens.
Parcarea vehiculelor pe trotuar va fi interzisă, cu excepţia situaţiei în care se execută amenajări ale drumului public respectiv. Se pot amenaja pe anumite zone de pe trotuar, cu avizul Poliţiei Rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, cu lăsarea unei distanţe late de cel puţin un metru, pentru circulaţia pietonilor.
La nivelul municipiului Craiova, Consiliul Local va trebui să autorizeze un operator economic pentru efectuarea operaţiunilor de ridicare a vehiculelor şi să stabilească spaţiile speciale în care se vor depozita acestea.