Procedură simplificată

Procedură simplificată pentru înregistrarea naşterilor, în scopul reducerii cazurilor de copii care nu figureaza in evidenta registrelor de stare civilă.

Guvernul a stabilit două modalităţi de înregistrare a nasterii copilului, în funcţie de termenul în care aceasta se realizează, respectiv  în termen de 30 de zile de la naştere, ca regulă generală şi înregistrarea prin parcurgerea unor proceduri administrative.

 

 

Naşterea copilului se va înregistra în termen de 30 de zile de la venirea pe lume, dar şi după acest termen printr-o nouă procedură administrativă. Măsurile au fost luate de Guvern, în scopul reducerii numărului de copii neînregistraţi şi pentru asigurarea accesului acestora la seviciile de sănătate, asistenţă socială, educaţie. Înregistrarea naşterii copilului se va face , ca regulă generală, în termen de 30 de zile de la naştere, comparativ cu 15 zile cât este în prezent. Ca noutate, înregistrarea copilului se va face şi în situaţia în care mama nu deţine un certificat de naştere sau un act de identitate. Înregistrarea naşterii se va putea face şi după termenul de 30 de zile, însă prin parcurgerea unor proceduri administrative. Aceasta se va putea realiza şi peste termenul de 1 an, cât era prevăzut până în prezent. Tot ca element de noutate, înregistrarea naşterii peste termenul de 30 de zile se va putea realiza prin aprobarea primarului  localităţii respective, după obţinerea unui aviz al serviciului public comunitar judeţean.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.