Proteste pentru salarii

Liderii sindicali din Educaţie ameninţă cu proteste de amploare după ce primele discuţii cu Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, nu au rezolvat problemele. Aceştia spun că dacă inechităţile nu vor fi excluse nu numai că vor fi reluate protestele, dar se gândesc chiar să nu încheie situaţia şcolară a elevilor.

Sindicaliştii cer Executivului să retragă proiectul noii legi a salarizării bugetarilor şi spun că grilele propuse înseamnă, de fapt, salarii mai mici. Ar urma să piardă bani dascălii, de la debutanţi până la cei cu 40 de ani vechime. Pentru profesorii care abia intră în sistem, cea mai recentă variantă a legii salarizării taie din start orice motivaţie. Nu numai că salariile rămân mici, dar mai şi scad faţă de cele de acum, spun liderii de sindicat.

Practic, învăţătorul debutant o să aibă salariul egal cu un muncitor necalificat, ceea ce este impardonabil, iar dacă nu vor fi găsite soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii sindicaliştii ameninţă cu proteste de amploare.

Conform schemei de salarizare propuse, o educatoare sau un învăţător la final de carieră ar urma să primească 1.949 de lei, în loc de 2.718 lei în prezent. Unul cu vechime între 25-30 de ani va primi cu 17,5% mai puţin, iar un dascăl cu aproape două decenii la catedră va încasa cel mult 1.692 de lei în loc de 1.949 de lei.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.