„Scorpionii roşii”, la ceas aniversar

Structură emblematică a Armatei României, Batalionul 26 Infanterie a împlinit, astăzi, 20 de ani de la prima misiune ce a avut loc în Angola. “Scorpionii Roşii”, cum au fost supranumiţi militarii Batalionului 26 Infanterie, au executat până în prezent 13 misiuni internaţionale, în teatre de operaţii aflate pe trei continente, în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan.

Unitatea a fost înfiinţată la 15 Septembrie 1994, prin reorganizarea Regimentului 26 Mecanizat ”Rovine”, fiind recunoscută în Armata României ca o unitate de elită.

Participarea Batalionului 26 Infanterie ,,Neagoe Basarab” la misiuni externe, întâi sub egida ONU şi, ulterior, la operaţii multinaţionale conduse de NATO, a debutat cu misiunea „UNAVEM III” din Angola, în perioada aprilie – octombrie 1996, sub comanda, pe atunci, a locotenent-colonelului Ion Pâlşoiu. De departe cea mai consistentă participare militară românescă la o operaţiune de menţinere a păcii sub mandat ONU a fost cea din Angola.

Această misiune de debut a permis acumularea unei experienţe deosebite, a unor lecţii esenţiale pentru transformarea, creşterea capacităţii operaţionale şi evoluţia ulterioară a Batalionului 26 Infanterie ,,Neagoe Basarab”, o unitate experimentată, care a trecut prin proba de foc în mai multe teatre de operaţii şi pe al cărei Drapel de luptă sunt arborate patru distincţii, dintre care una internaţională şi trei naţionale.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.