Ultima ţigară

Adio fumatului în spaţii închise! Începând de mâine va intra în vigoare Legea antifumat, care interzice fumatul în baruri, cluburi sau restaurante şi în interiorul clădirilor unde există spaţiu delimitat prin doi pereţi şi un acoperiş. Fumatul va fi permis doar în spaţii deschise,  în locuri special amenajate, cu excepţia instituţiilor de învaţământ şi a spitalelor.

Conform legii care se va aplica în România, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“. Legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Nerespectarea prevederilor Legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 de lei la 500 de lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

Săvârşirea unei noi abateri prevăzute de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor şi a ţigărilor de foi. Legea intră în vigoare de mâine de la ora 24:00.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.