Tradiţia alegerii “Babelor”

Conform credinţei populare, legenda Babelor este asociată cu Baba Dochia, responsabilă de venirea iernii, care începând cu 1 martie şi până pe data de 9 a aceleiaşi luni, aceasta începe să-şi lepede cojoacele, semn că vremea devine tot mai călduroasă. Tradiţia Babelor este una specific românească, însă legendele din spatele acesteia şi datinile caracteristice diferă de la o regiune la alta a ţării.

Babele erau considerate femei știutoare, inițiate, specialiste în domeniul practicilor divinatorii. Există și o toponimie a Babelor, a strămoașelor și moașelor mitice, considerate un fel de divinități meteorologice, active la începutul primăverii.

Babele reprezintă o tradiţie specific românească, de pe 1 până pe 9 martie fiecare îşi alege o zi, sau mai bine zis o babă şi se spune că, aşa cum va fi vremea în acea zi, aşa este şi firea omului respectiv. Mai mult, bătrânii cred că aşa cum este vremea în acea zi aşa va fi şi următorul an pentru omul respectiv. Adică, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceste, acel om este voios şi bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor, dacă dimpotrivă afară este întunecat şi frig, plouă şi bate vântul, atunci acela nu este un om bun la suflet şi este cam supărăcios.

Tot în tradiţia românească se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.