Cazuri noi de rujeolă

12 cazuri noi de rujeolă în Dolj. Epidemia, ce a dus la îmbolnăvirea a 4.881 de persoane, face victime din ce în ce mai puține de la o săptămână la alta. În judeţul Dolj s-au înregistrat până în prezent 333 de cazuri şi cinci decese.  Pentru a scădea numărul îmbolnăvirilor s-a urgentat  procedura de achiziţie a vaccinului împotriva rujeolei. Aceasta este în curs de finalizare, autorităţile sanitare urmând să cumpere 109.000 de doze.

În ultimii ani România se confruntă cu scăderea constantă a acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri utilizate. Cauzele sunt multiple, de la neprezentarea la vaccinare până la lipsa de informare corectă a părinţilor, campaniile antivaccinare promovate de diverse grupuri care insistă pe reacţiile adverse rare ale vaccinurilor şi nu pe beneficiile acestora.

Rujeola este o boală infecţioasă transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă, care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii.

Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită , rinoree, tuse si erupţie (pete catifelate pe faţă, ulterior trunchi şi membre). Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. În situaţii foarte rare, virusul nu este eliminat din organism şi peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută, boală care, deşi este extrem de rară, este foarte periculoasă, ducând invariabil la deces.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.