Duminica Floriilor la ortodocși

Sărbătoarea de Florii este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele şi sărbătoarea celor cu nume de floare. Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

În ziua de Florii, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-l întâmpina tainic pe Iisus Hristos. Ele sunt sfinţite şi puse la icoane. Unii creştini pun aceste rămurele de salcii şi pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Mai mult, stupii sunt împodobiţi cu ramuri de salcie sfinţite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din Postul Paştelui. Duminica Floriilor este şi prilej de a-i sărbători pe cei care poartă nume de flori.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.