Laser unic în România, la Muzeul Olteniei . Compact PHOENIX este creat și utilizat exclusiv în procesul restaurării artefactelor, pe suporturi diverse: oase, piatră, sticlă, ceramică, hârtie, textile. Achiziţia laserului performant finalizează astfel, un amplu proces investiţional, care s-a întins pe o perioadă de peste zece ani şi a făcut ca Laboratorul de Restaurare-Conservare, din Craiova, să devină centrul de referinţă al restaurării. Acesta a fost cooptat la nivel naţional, în restaurarea celor mai importante piese de patrimoniu naţional mobil.
Investiţia, înscrie astfel, Laboratorul de Restaurare-Conservare Craiova, în rândul elitei centrelor de restaurare ce funcţionează în cadrul unor instituţii muzeale importante, ce deţin o aparatură performantă tip laser, de acest gen, dintre care menţionăm: Muzeul Vaticanului, The British Museum, Birmingham Museum, National Museum of Liverpool.
Pe plan internaţional, curăţarea cu laser a obiectelor de patrimoniu reprezintă una dintre cele mai performante tehnici utilizate, în ultimii ani, în restaurare şi conservare, fiind o metodă neinvazivă (absenţa contactului fizic dintre instrument şi suprafaţa piesei de patrimoniu), şi prezentând o maximă precizie vizând doar aria deteriorată, fără alte efecte mecanice negative asupra altor arii ale piesei supuse restaurării.