Împreună putem salva!

România traversează o mare criză de sânge. Situaţia nu stă diferit nici în spitalele din Oltenia. Centrul de Transfuzie Sanguină  Craiova face un apel către doljeni să vină să doneze.  În momentul de faţă unitatea abia dacă mai poate să onoreze cererea venită din partea unităţilor sanitare pentru pacienţii cu probleme grave care au nevoie de transfuzie. Temperaturile scăzute, dar şi virozele respiratorii numeroase au scăzut şi mai mult numărul donatorilor.

În fiecare zi, zeci de persoane au nevoie de transfuzii de sânge pentru a supraviețui. La fiecare donare se recoltează aproximativ 450 ml de sânge, care vor fi folosiți pentru pacienții internați în spital, a căror viață poate să depindă de aceste transfuzii.

Deseori cei care donează sânge sunt rude sau prieteni ai pacientului care are nevoie de sânge.

Pentru a putea fi donator trebuie îndeplinite câteva condiţii: să aveţi o stare de sănătate bună, fără antecedente medicale grave (boli cronice, boli psihice, boli venerice, hepatită),  vârsta peste 18 ani şi o greutate optimă .Înainte de a dona se efectuează un set de analize, vă este măsurată tensiunea arterială şi greutatea. Beneficiile donării de sânge sunt multiple: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu circa 30%.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, donatorii de sânge au dreptul să primească pentru fiecare donare – 7 tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Inimile pot bate în continuare pentru unii oameni bolnavi, dacă vom merge să donăm sânge.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.