Vechime în muncă, de vânzare

    Doljenii au început să-şi cumpere vechime în muncă. Acest beneficiu al legii este acordat persoanelor care nu au avut un loc de muncă în ultimii ani şi nici contract de asigurare încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii şi nu au încă vârsta de pensionare.  De asemenea, pot cumpăra vechime în muncă şi persoanele care au lucrat în străinătate, fără forme legale. Aceştia pot cumpăra vechime pe maxim 5 ani, până în 27 aprilie 2017. Contribuţia minimă pentru 5 ani vechime ajunge până la 15.600  lei.

Persoanele care nu au avut un loc de muncă în ultimii ani şi nici contract de asigurare încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii şi nu au împlinit vârsta de pensionare, pot să-şi cumpere vechimea în muncă, pe maxim 5 ani. De această prevedere beneficiază şi persoanele care au lucrat în străinătate, fără forme legale. Până în prezent au cumpărat vechime în muncă aproape 200 de doljeni.

Plata contribuţiei se poate efectua până la 27 aprilie 2017.  Aceasta se poate efectua integral sau în rate, în funcţie de posibilităţile solicitantului. Cei care nu achită integral suma până la data stabilită nu vor beneficia de vechime pe o perioadă de cinci ani sau pe perioada integrală pentru care au încheiat contractul, ci vor beneficia de vechime doar pentru perioada pentru care au achitat contribuția.

Vestea bună este că persoana care cumpără vechime retroactiv şi achită integral suma stabilită, poate să își depună dosarul de pensionare dacă îndeplinește condițiile pentru a se pensiona.

Stagiul minim de cotizare pentru ieşirea la pensie este de 15 ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Stagiul maxim de cotizare este de 35 de ani pentru bărbaţi şi 30 de ani şi 6 luni, pentru femei.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.