Vaccinarea, foarte importantă!

Vaccinarea este cea mai eficientă armă în lupta cu gripa sezonieră. Medicii  spun că în prezent vaccinul este singura metodă de a lupta împotriva acestei boli.  Vaccinul scade semnificativ propagarea virusurilor și, în mod evident, a cazurilor de îmbolnăviri. Chiar dacă protecția nu este de 100%, totuși numărul îmbolnăvirilor este redus și prin vaccin pacienții trec mult mai ușor peste gripă.

 

De multe ori, simptomatologia nespecifică a gripei conduce frecvent la confundarea acesteia cu o răceală comună. Gripa fără complicaţii se remite după 3-7 zile la majoritatea pacienţilor, deşi tusea şi starea de rău mai pot persista chiar şi mai mult de două săptămâni. Tabloul clinic poate varia în funcţie de vârsta şi starea de sănătate anterioară a bolnavului. Gripa se caracterizează prin febră bruscă, faringe inflamat, cefalee, dureri musculare, frisoane, anorexie şi oboseală extremă. Febra durează de obicei între una şi cinci zile, temperatura fiind cuprinsă între 38 şi 40 de grade. La vârstnici, febra poate fi absentă.

 

De vaccinare gratuită vor beneficia persoanele care sunt cel mai mult supuse riscului de a face complicații din cauza gripei. Este vorba despre oamenii cu boli cronice, cei din centrele de plasament, angajații din instituțiile de asistență socială, lucrătorii medicali, gravidele și bătrânii instituționalizați. De asemenea, pe listă sunt militarii Armatei Naționale, carabinierii, grănicerii, polițiștii, pompierii, salvatorii, vameșii și studenții de la medicină. Celelalte persoane pot cumpăra vaccinul din farmacii, cu prescripție medicală.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.