Ciupercile reprezintă un aliment foarte sănătos, mai ales pentru că sunt bogate în proteine şi vitamine şi sunt considerate un substitut potrivit pentru carne. Ciupercile pot fi consumate în salate, în supe şi nu numai. Ele conţin apă şi fibre şi sunt astfel perfecte pentru persoanele care doresc să slăbească.De asemenea, previn anxietatea şi oboseala, reducând senzaţia de epuizare datorită conţinutului de zinc şi vitamine B. Fibrele din ciuperci joacă un rol deosebit de important şi în ceea ce priveşte prevenirea constipaţiei şi reglarea sistemului digestiv.
Ciupercile sunt legume care pot fi incluse aproape în orice preparat culinar. Sunt pe cât de gustoase şi săţioase, pe atât de sănătoase. Ele conţin toate vitaminele şi mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru o bună funcţionare.Sunt o sursă valoroasă de fibre şi vitamine B. Ciupercile mai conţin şi minerale esenţiale, dintre care potasiu, cupru, fier şi fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume. Dintre toate legumele existente, sunt considerate a fi cel mai bun substitut pentru carne. Spre deosebire de aceasta, care este un aliment greu digerabil, în digestia ciupercilor organismul investeşte un consum minim de energie. Câteva ciupercuţe albe conţin o cantitate de potasiu mai mare decât cea conţinută de o portocală, potasiul contribuind la reglarea tensiunii arteriale. Bogate în fibre şi vitamine din complexul B: B1, B2, B3, B6 şi acid folic, ciupercile combat oboseala, medicii indicând consumul acestora îndeosebi în astenii şi în stările de epuizare fizică. Un aspect deosebit de important este acela al valorii nutritive. Ciupercile au foarte puţine calorii şi un conţinut scăzut al lipidelor. Consumul de ciuperci reduce riscul bolilor cardiovasculare, al unor tipuri de cancer precum şi al bolilor cronice. Ciupercile luptă şi împotriva îmbătrânirii celulare pentru că sunt bogate în seleniu, un oligoelement cu efect benefic.