Dovlecelul este legumă sănătoasă cu multilple beneficii pentru organism. Acesta conţine importante substanţe nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A şi K. Aceste legume atât de delicioase se consumă la o vârstă imatură, când încă seminţele nu s-au format complet, iar coaja este foarte fină. Gustul lor este unul răcoritor, iar modalităţile de preparare sunt nenumărate.
Dovlecelul este o sursă excelentă de potasiu şi mangan şi poate oferi un aport important de vitamine precum B1, B6 şi C. Bogat în fibre de calitate, în potasiu şi apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăţi diuretice şi se digera foarte uşor. De aceea, dieta cu această legumă este tolerată de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale.De asemenea, ajută la menţinerea sănătăţii ochilor .Conţinutul ridicat de carotenoizi face din dovlecei un remediu perfect pe bază de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăţi anti-îmbătrânire, poate îmbunătăţi memoria şi reduce procesele infecţioase. Scade tensiunea şi previne bolile de inimă. Reduce riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale datorită magneziului si folatilor. Dovlecelul este o sursă de fibre, dar cantitatea şi calitatea lor variază în funcţie de vârsta dovlecelului. În plus ,este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere şi alte afecţiuni ale aparatului digestiv. Are rol antiinflamator în osteoartrită, rheumatism, poliartrită. Dovlecelul conţine anti-oxidanţi şi ajută la reconstrucţia celulelor nervoase. Datorită fibrelor pe care le conţine previne cancerul de colon şi ajută la îmbunătăţirea metabolismului. Este foarte important să nu curătăm dovleceii de coajă, pentru că ea reţine cei mai mulţi nutrienţi. Este vorba despre vitamine şi minerale esenţiale pentru organism, precum vitamina A, vitamina B9 şi minerale precum fosforul, magneziul şi potasiul.