Castravetele este una dintre cele mai îndrăgite legume, pentru că are proprietăţi nutritive importante pentru organism şi o mulţime de beneficii pentru sănătate. Sărac în calorii, dar bogat în vitamine şi minerale, castravetele este un aliment excelent în orice anotimp şi unul dintre puţinele alimente care nu au contraindicaţii. Pentru a profita din plin de beneficiile catraveţilor, este recomandat a se consuma atât în stare proaspătă, în salate sau la aperitive, cât şi muraţi ori sub formă de suc.
Castravetele este o legumă mult preferată, recomandată în consum pe tot parcursul anului, pentru conţinutul bogat în vitamine şi minerale. Castraveţii sunt recunoscuţi pentru proprietăţile antioxidante, care contribuie la menţinerea frumuseţii pielii. De asemenea, castravetele este o sursă excelentă de apă. Peste 90% din conţinutul unui castravete reprezintă apă, ceea ce înseamnă că această legumă contribuie la hidratarea şi detoxifierea organismului. Din punct de vedere caloric, castraveţii pot fi consumaţi cu încredere atât în dietele de slăbire, cât şi în cadrul unei alimentaţii echilibrate. Persoanelor care suferă de hipertensiune arterială le este recomandat să consume cu regularitate castraveţi. Datorită magneziului, potasiului şi fibrelor alimentare, castraveţii contribuie eficient la reglarea tensiunii arteriale şi la prevenirea bolilor cardiovasculare. În general, este recomandat a se consuma cu tot cu coajă, deoarece în stratul exterior al legumei sunt concentraţii importante de vitamine, minerale şi fibre alimentare. Pulpa si coaja castraveţilor reprezintă surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid folic, enzime care îmbunătăţesc digestia, la care se adaugă un conţinut ridicat de săruri minerale, precum calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu si fier. Pentru toate aceste calităţi castraveţii sunt recomandaţi în consumul zilnic.