Gutuile, denumite popular şi „merele de aur” sunt fructele specifice acestui sezon. Ele sunt recunoscute pentru proprietăţile lor în medicina naturistă si reprezintă un adevărat izvor de sănătate pentru organism. În sezonul rece, sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar. Cu o aromă inconfundabilă, gutuile au un conţinut foarte bogat de vitamine şi minerale. Aceste fructe pot fi consumate în stare proaspătă, coapte, sub formă de suc proaspăt sau de compot.
Gutuile, fructele specifice sezonului de toamnă, reprezintă un adevărat miracol pentru sănătate. Cu ajutorul gutuilor se tratează o serie de afecţiuni, precum infecţiile respiratorii, hipertensiunea arterială, depresia, bolile de ficat, afecţiunile pancreasului, cancerul şi colita. Ele au un conţinut bogat de vitamine, precum şi calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu.
În medicina naturistă, gutuile sunt utilizate pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, analgezice, emoliente, digestive, expectorante, diuretice şi tonice. Ele întăresc organismul şi acţionează ca un puternic antioxidant. Consumul acestor fructe asigură succesul şi în curele de slăbire, deoarece conţin puţine calorii, fiind astfel recomandate de către nutriţionişti.