Alimentele pot prezenta un real factor de risc al îmbolnăvirilor. S-a demonstrat ştiinţific că există o legătură directă între mâncarea consumată şi apariţia cancerului. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul zilnic de carne procesată, creşte riscul de cancer la colon. Aceasta se datorează în special compoziţiei chimice a cărnii şi nu proteinelor pe care le conţine.
Alimentele şi consumul neraţional al acestora pot cauza o serie de îmbolnăviri. Dintre acestea, cea mai gravă o constituie cancerul de colon, care a devenit în zilele noastre o adevărată problemă de sănătate. Pentru a evita apariţia acestei boli, va trebui să selectăm alimentele şi să nu consumăm cârnaţi, crenvurşti, parizer, mezeluri conservate prin afumare.
Carnea de vită, porc sau miel, consumată în exces creşte riscul apariţiei cancerului intestinal. Carnea roşie trebuie consumată cu precauţie, în cantităţi de maxim 70 grame/zi.
Foarte periculoase sunt şi alimentele prăjite. Ca şi soluţii, în loc să prăjim alimentele, este sănătos să le coacem, fierbem sau să le pregătim la aburi.Mare grijă trebuie să avem la alimentele consumate zilnic şi la cantităţile acestora. Între alimentele sănătoase sunt recomandate carnea albă şi peştele.