Fructele şi legumele, la control

Fructele şi legumele autohtone nu prezintă niciun risc pentru consumatori. Aceasta este concluzia la care a ajuns Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în urma testărilor realizate de oficiile fitosanitare. Sunt supuse monitorizării numai produse din producţia autohtonă, precum mere, varză, salată, piersici, boabe de secară, căpşuni şi tomate. În  principal, se vor face prelevări de la supermarketuri şi micii producători şi se vor dispune măsuri corespunzătoare.

Fructele şi legumele autohtone corespund, din punct de vedere al reziduurilor de pesticide, prevederilor europene. Cel puţin 17 probe pe fiecare produs monitorizat şi cel puţin o probă organică trebuie să analizeze  România, conform Programului de control comunitar coordonat. Pentru judeţul Dolj sunt prevăzute, până la finele acestui an, a se efectua 55 de probe, dintre care 33 din depozite şi supermarketuri, iar restul de la micii producători. Probele prelevate de la plantele şi produsele vegetale sunt analizate în laboratoare dotate cu echipamente performante, care pot determina reziduuri de pesticide. Din rapoartele de monitorizare realizate de către Autoritatea Naţionala Fitosanitară a rezultat faptul că procentele reziduurilor de pesticide nu prezintă niciun risc pentru consumatori. Cazurile de  depăşire a limitelor maxime admise vor fi notificate Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, în urma cărora inspectorii fitosanitari vor aplica măsurile prevăzute de lege.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.