Igiena este importantă

Pepenele verde este fructul cel mai apreciat şi căutat vara. Însă  trebuie să ţinem cont de unde îl cumpărăm şi cum îl consumăm .Specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă spălarea cu mare atenţie a pepenilor verzi înainte de consum şi o atenţie mai mare la cumpărare.

În tot judeţul, comercianţii ţin pepenii grămezi pe oriunde. Atunci când nu au spaţii special amenajate, aceştia sunt nevoiţi să ţină pepenii verzi ore întregi în soare. Pentru a nu suferi din cauza căldurii, vânzătorii sunt nevoiţi să-i stropească cu apă. Unii clienţi verifică marfa înainte de a cumpăra, alţii merg pe încredere. Specialiştii spun că pepenii ţinuţi în soare fermentează foarte repede din cauza conţinutului mare de zahăr.

Specialiştii explică de ce vara este sezonul enterocolitelor şi toxiinfecţiilor alimentare. Pepenii verzi cresc pe pământ, iar automat toate bacteriile şi microbii ajung pe coajă. Majoritatea oltenilor recunosc că nu au spălat niciodată lubeniţa şi spun că nu înţeleg cum s-ar putea îmbolnăvi.  În momentul în care nu spălăm coaja pepenelui verde există un risc uriaş să ne îmbolnăvim cu E. coli, Hepatita A sau Rotavirus.

În Dolj, la DSVSA nu a fost depusă însă nicio sesizare scrisă în ultimii ani legat de problemele apărute după consumul de lubeniţă, roşii sau alte legume. Doljenii care se simt rău după consumul unui anumit produs trebuie să îl aducă la analiză, dar cel mai important este să fie foarte atenţi de unde cumpără legume şi fructe.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.