Pensionări la cerere

Unele cadre didactice ar putea ieşi la pensie mai devreme. Potrivit unui proiect de lege, acestea s-ar putea pensiona, la cerere, cu trei ani mai devreme de împlinirea vârstei standard. Actul normativ îi vizează pe cei care nu mai pot să răspundă cerinţelor de eficienţă ale sistemului de învăţământ, din cauza unor afecţiuni fizice sau psihologice.

 

Cadrele didactice ar putea ieşi la pensie cu trei ani mai devreme decât în prezent. Ideea le-a venit unor senatori ,printre care şi doi foşti miniştri ai educaţiei. Aceştia au depus la Parlament o iniţiativă legislativă, în acest sens. Dacă va fi adoptată, din 2017, o învăţătoare sau o profesoară, poate cere să iasă la pensie în jurul vârstei de 57 de ani, în timp ce domnii la 60 de ani.

 

Iniţiatorii legii,  susţin că sunt cadre didactice în prag de pensionare, care nu mai pot face faţă din punct de vedere fizic şi psihic muncii de dascăl.

Cadrele didactice pot beneficia de prevederile noului act normativ, cu condiţia de a avea o vechime în sistemul de învăţământ, de 25 de ani pentru femei şi de 30 de ani pentru bărbaţi. Pe de altă parte, legea permite cadrelor care demonstrează competenţa şi după împlinirea vârstei de pensionare, să rămână în sistem încă trei ani. În acest fel se realizează un echilibru între numărul celor cărora legea le permite să se pensioneze mai devreme şi al celor care demonstrează competenţa pentru a continua în sistem. Legea a fost depusă la Senat şi urmează să intre în dezbatere.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.