Proteste în învăţământ

Mii de sindicalişti din toată ţara, membri ai Federaţiilor sindicale din Învăţământ, alături de elevi şi părinţi, au protestat, miercuri la Bucureşti după eşuarea negocierilor cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învăţământ. Cadrele didactice anunţă că vor continua protestele dacă nu se vor găsi soluţii pentru rezolvarea problemei grilei salariale.

Profesorii sunt printre cei mai prost plătiţi bugetari. Salariul mediu în învăţământ este de 1.960 lei, cu 100 de lei sub media naţională. Cadrele didactice sunt nemulţumite de majorările salariale propuse pe care le consideră nesemnificative. Ministerul Muncii a avansat o nouă ofertă privind salariile din învăţământ care propune trei etape de aplicare. Corecţiile ar urma să fie implementate începând cu august 2016, noua grilă de salarizare din august 2017, iar bonusul de performanţă ar urma să se aplice din ianuarie 2018.

În varianta propusă de Ministerul Muncii, jumătate din cei 260.000 de angajaţi din Educaţie vor primi salarii mai mari de la 1 august. Vor creşte în special lefurile debutanţilor. Cu procente între 1 şi 20%. În schimb mulţi dintre cei cu vechime în sistem nu vor primi nimic. În plus, profesorii vor fi plătiţi şi în funcţie de performanţă, o noutate pentru sistemul de învăţământ. În medie fondul de salarii din învăţământ ar urma să crească de la 1 august cu cinci procente. Sindicatele au cerut dublu, însă oficialii spun că nu sunt fonduri.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.