Duminica Ortodoxiei

Prima Duminică din Postul Paştilor se numeşte Duminica Ortodoxiei, sărbătoare care a fost aşezată în prima Duminică din Postul Mare, a anului 843. Atunci creştinătatea ortodoxă a obţinut o strălucită biruinţă asupra celor ce se împotriveau icoanelor şi le scoteau afară din sfintele biserici.

Pentru noi, cei de astăzi, Duminica Ortodoxiei ne aduce amine de acest triumf decisiv al adevărului în trecutul Bisericii Ortodoxe. De asemenea, Duminica Ortodoxiei ne cheamă să ne bucurăm de ziua onomastică a Bisericii, prilej minunat pentru noi de a cugeta la frumuseţea tainică a Ortodoxiei.

Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru a primit o mulţime de credincioşi la această sărbătoare. Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în cadrul căreia a fost citită pastorala patriarhală către credincioşi. Ierarhul locului a îndemnat pe cei prezenţi la cumpătare şi îndelungă răbdare pentru a parcurge postul.

Pregătirea pentru post dar şi respectarea acestuia nu se referă numai la partea teoretică a lucrurilor, ci capătă valenţe practice din cele mai concrete. Astfel că pregătirea trebuie să fie una temeinică şi de durată.

Pregătirea şi apropierea de cele sfinte marchează drumul credinciosului care doreşte să găsească calea spre Dumnezeu.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.