Legenda mărțișorului

Fie că are formă de floare, fluture, bănuţ sau chipuri zâmbitoare, mărţişorul este motiv de bucurie pentru orice doamnă sau domnişoară. Micul obiect prins într-un şnur alb cu roşu, care este pus în piept de către femei la începutul lunii martie şi poartă numele de mărţişor, este simbolul venirii primăverii.

Tradiţia asociază legenda cu Baba Dochia. Se spune că aceasta avea o fiică vitregă pe care nu o îndrăgea. Într-o zi de iarnă geroasă, Baba Dochia şi-a trimis fiica la râu să spele lâna până va deveni din neagră albă, bătrâna sperând că tânăra nu va reuşi să faca asta. Pentru că nu reuşea să o spele, tânăra a început să plângă timp în care a apărut un tânăr pe nume Mărţişor. Fata i-a povestit acestuia ce se întâmplase, iar Mărţişor i-a oferit o floare cu petale roş-albe şi a îndemnat-o să mai spele încă o dată lâna şi apoi să se ducă acasă.

Când a ajuns fata acasă lâna era albă, iar bătrânei Dochia nu i-a venit să creadă că aceasta era curată. Văzând floarea în părul fetei, baba a plecat pe munte să se convingă că a venit primăvara. Potrivit legendei, umblând cu oile prin pădure, baba torcea lână din furcă şi găsind un ban vechi a legat un fir de lână… De atunci a apărut obiceiul mărţişorului. Renunţând la cojoace unul câte unul, peste Dochia şi oile sale a venit iarna chiar când baba a crezut că este primăvară. Un ger năprasnic a făcut ca bătrâna şi oile sale să îngheţe, transformându-se, conform legendei, în stane de piatră.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.