Sfanta Varvara

Sfanta Varvara sau Sfanta Barbara este o fecioara martira crestina sarbatorita in ziua de 4 decembrie. In folclorul romanesc, se considera ca Sfanta Varvara este sora Sfantului Nicolae. Ca sa iti mearga bine, de Sfanta Varvara nu ai voie sa muncesti, speli sau sa mananci fasole, conform credintei populare.

Se spune ca Varvara este ocrotitoarea femeilor si a minerilor. De aceea, pe 4 decembrie, minerii nu lucreaza si nu intra in galerii, ci sarbatoresc si se bucura. Se spune ca Sfintei Varvara ii plac glumele si voia buna. Potrivit unei legende, Sfanta Varvara este inchisa de un blestem si azi este singura zi din an in care iese si se bucura.

In unele parti din Franta si in Germania se considera ca de ziua Sfintei Barbara incepe sezonul Craciunului. In Provence se aseaza la soare farfurii umplute cu boabe de grau inmuiate in apa. Daca „graul Sfintei Barbara” creste repede, va fi un an bun pentru recolta. Vasele cu grau incoltit se aseaza langa scenele ce infatiseaza nasterea lui Iisus, in ziua de Craciun.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.