Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraţilor români Diocleţian şi Maximian.
Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, părăseşte armata şi se retrage în deşert, dedicându-se vieţii ascetice. După puţin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.
In ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mina, credincioşii din zona Spitalului Municipal nr. 2 l-au întâmpinat pe Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Biserica „Sfântul Mina” a fost ridicată în anul 1731 de către „jupân Pătru Boje, feciorul lui jupân Tudor Boje şi jupân Bălaş Căpitan, fiul lui Dumitru de la Ţaringrad” aşa cum se specifică în pisania scrisă cu litere chirilice deasupra uşii de la intrare. De-a lungul timpului sfântul locaş a suferit mai multe restaurări şi modificări, forma actuală datând din anul 1940, când lucrările de resaturare au urmărit readucerea bisericii la starea sa iniţială. Astăzi, în sfântul locaş sunt adăpostite părticele din moaştele Sfântului Mina, aşezate la loc de cinstire pentru credincioşii care poposesc aici la rugăciune.