Atenție la căpușe!

Vremea frumoasă și caldă ne îmbie la plimbări în natură și chiar la picnicuri, dar trebuie să știm că aceasta este perioada prielnică pentru căpușe. Insectele au ieşit din hibernare şi pot fi transmise la om prin intermediul patrupedelor. Medicii recomandă ca după fiecare ieșire în aer liber să ne analizăm minuțios corpul.
Atenţie la înţepăturile de căpuşe! Deşi, în anii trecuţi cazurile de înţepături de căpuşe au fost puţine, riscul pe care îl reprezintă acestea este unul major. Cea mai periculoasă afecţiune este boala Lyme, care poate provoca paralizie. Primele manifestări ale infecţiei apar, de regulă, la aproximativ o săptămână de la înţepătură. Boala este greu de depistat, deoarece simptomele acesteia sunt asemănătoare cu cele ale altor boli. Specifice bolii sunt petele roşii apărute pe piele. Specialiştii avertizează populaţia, ca în situaţia în care prezintă semnele unei muşcături, să se prezinte de îndată la medicul de familie. Cu cât pacientul se prezintă mai repede la medic, cu atât este mai ușor de tratat boala. În cazul în care pacientul observă insecta înfiptă în piele, se recomandă ca acesta să nu încerce de unul singur să o extragă, deoarece pot rămâne în piele, părţi ale acesteia.
Îndepărtarea căpuşei se va face numai de către medic. Pentru prevenirea înţepăturilor, se recomandă folosirea spray-urilor, examinarea pielei seara şi mare atenţie la animalele de companie, care pot transmite căpuşele.Sezonul căpuşelor este în timpul primăverii şi în lunile de vară.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.