Medici de familie în lupta împotriva cancerului de sân

Rolul medicului de familie în prevenirea și diagnosticarea precoce a cancerului de sân”. Aceasta a fost tema cursului organizat în cadrul campaniei „Zor pentru Speranță”, al cărei scop este prevenirea și diagnosticarea precoce a cancerului de sân. La eveniment au participat peste 100 de medici de familie din Craiova și alte localități din județele Dolj și Olt.

Cursul  organizat  de către Societatea Națională de Medicină Generală – Filiala Dolj și Asociația pentru Educație Creativă și Cercetare Directă contribuie la îmbunătățirea abilităților medicilor de familie  de prevenire și diagnosticare prezumtivă a cancerului de sân, cu prezentarea unor noțiuni avansate de chirurgie, radiologie, anatomie patologică și oncologie – în raport cu evoluția cancerului de sân.

Lupta împotriva cancerului la sân începe cu prevenirea și consultul periodic. Screening-ul pentru cancerul de sân ajută la depistarea tumorilor care sunt prea mici pentru a fi palpate. Metoda de screening este mamografia (digitală) care se recomandă femeilor începând cu  vârsta de 40 ani. Pentru femeile tinere, cu vârsta până în 40 de ani, investigația utilizată pentru evaluarea mamară este ecografia de sân.

În acest moment nu se cunoaște încă o modalitate de a preveni eficient apariția cancerului de sân, însă este cert că diagnosticul precoce este o cale sigură de reducere a mortalității precum si de tratament mult mai simplu și mai puțin agresiv. Cu cât depistarea bolii se face într-un stadiu mai puțin avansat, cu atât tratamentul este mai eficient, mai puțin mutilant, și necesită un efort financiar mai redus. Astfel se poate îmbunătăți nu numai rata de supraviețuire,  dar și calitatea supraviețuirii.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.