Termene limită pentru restituirea taxelor auto

Două acte normative recent adoptate de Camera Deputaților reglementează termenul-limită pentru restituirea taxelor auto și lămuresc unele probleme apărute în practica Agenției Naționale de Administrare Fiscala. Acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial după ce vor fi promulgate de Președintele României.

 

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, două acte normative care lămuresc odată pentru totdeauna termenele și procedura de restituire a taxelor auto.

Primul act normativ prevede modalitatea de lucru în cazul lipsei actului deveditor al plății și in cazul în care autovehiculul pentru care s-a plătit taxa nu a fost înmatriculat. În primul caz s-a stabilit că organul central verifică existența documentului de plată în baza de date, iar in cel de-al doilea caz s-a stabilit că contribuabilul nu mai trebuie să anexeze copiile cărții de identitate a autovehiculului și certificatului de înmatriculare.

Sumele stabilite prin hotărâri judecătorești, în cazul taxei speciale pentru autoturisme, taxei de poluare, taxei pentru emisiile poluante și al timbrului de mediu se vor restitui în termen de 4 luni de la data depunerii cererii.

Cel de-al doilea act normativ se referă la clarificarea procedurii de restituire a acestor taxe pe cale administrativă, la cererea persoanelor îndreptățite. Aceste cereri au avut ca termen limită de depunere 31 august 2018. Restituirea sumelor în baza deciziilor emise administrativ se face diferit în functie de tipul taxei achitate. Astfel, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante se restituie până la 31 decembrie 2018, iar timbrul de mediu până la 31 martie 2019.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.