Prețuri dictate de samsari

În piețele craiovene se vând produse legumicole la prețuri dictate de intermediari. Legumicultorii care nu au posibilitatea să vândă direct pe piețe apeleză la intermediari, iar aceștia le preiau produsele la prețuri infime.

Piețele craiovene sunt împânzite de intermediari, care vând produsele legumicole la prețuri ce depășesc cu mult prețul de achiziție de la producătorii agricoli. Astfel, în timp ce prețul la tomate la producători este de 0,50 – 0,80 lei/kg, în piețe intermediarii le vând cu 1,50 – 2,00 lei/kg.

Numărul agricultorilor care își vând produsele direct în piețele craiovene este destul de redus. Piața Orizont din cartierul Craiovița Nouă este singura în care producători locali din Desa asociați într-o cooperativă își vând direct produsele.

Numărul agenților economici care au încheiate contracte cu SC Piete și Târguri Craiova SRL este mult mai mare decât cel al producătorilor locali. Unii dintre aceștia au încheiate contracte pe perioade cuprinse între o lună și un an, în timp ce alții închiriază mese doar pentru o lună, pentru a-și vinde produsele de sezon. În prezent, în piețele craiovene există 473 de agenți economici, dintre care 164 au încheiate contracte de închiriere și 317 producători autohtoni direcți, dintre care 126 au încheiate acorduri pentru mese, potrivit datelor furnizate de reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL.

O problemă majoră a micilor producători este faptul că nu dețin atestate de producător. Fără acest atestat producătorii nu pot încheia contracte cu Piețele. Documentul se eliberează de primarul localității în care locuiește agricultorul, în termen de 5 zile de la solicitare, cu avizul unor structuri asociative profesionale, patronale sau sindicate din agricultură. Atestatul are valabilitate un an. Pe lângă acesta, agricultorul trebuie să dețină și un carnet de comercializare. Numărul producătorilor agricoli din piețele craiovene a crescut semnificativ de la un an la altul.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.