Pepenele verde, fructul-vedetă al verii

Pepenele verde este fructul-vedetă al verii, datorită mirosului plăcut și gustului de un dulce inconfundabil. Acesta oferă o serie de beneficii miraculoase nutriționale și pentru sănătate.

 

Pepenele verde este fructul cel mai potrivit pentru zilele toride ale verii. Acesta este atât de răcoritor și delicios, încât ne potolește setea. Fiecare 100 de grame din acest fruct conţine 30 de calorii, 10 grame de zahăr, vitaminele A, C, E, D, B12 şi numeroase minerale.

Pe lângă aceste beneficii nutriționale, pepenele roșu oferă și o serie de efecte benefice pentru sănătate. Astfel, conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi din pepene protejează vasele de sânge şi împiedică îngroşarea pereţilor arteriali. De asemenea, pepenele verde conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge. Aceiaşi antioxidanţi, împreună cu vitaminele conţinute de pepene joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin.

Pepenele joacă un rol la fel de important şi în tratamentul diferitelor infecţii ale organsimului, între care se numără şi inflamaţiile articulaţiilor. Astfel, consumul de pepene ajută la ameliorarea durerilor provocate de osteoartită şi permite o mai mare flexibilitate a membrelor. Conţinutul crescut de potasiu din pepenele verde este extrem de important în prevenirea formării pietrelor la rinichi şi dizolvarea acestora prin reducerea concentraţiei de acid uric din sânge, iar apa, în concentraţie de peste 92% are proprietăţi diuretice, făcând din acest fruct un ajutor în procesul de detoxifiere şi slăbire.

Piețele craiovene sunt pline de pepeni, provenind din producția autohtonă. Prețul acestora diferă de la o piața la alta. Astfel, în timp ce în Piața Centrală prețul a ajuns la 1,50 lei/kg, în piețele din cartiere, acesta se menține la 2 lei/kg.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.