Aerul conditionat, avantaje și riscuri

Aerul condiționat a devenit o necesitate pentru confortul nostru, în special în perioada de vară. Acesta ne asigură un climat confortabil în locuință sau la birouri, permițându-ne să ne desfășurăm activitățile în mod normal. Nu trebuie însă neglijate dezavantajele folosirii acestuia.

 

Aerul condiționat a devenit indispensabil pentru încăperile din locuință sau cele de la serviciu. Temperatura optimă pentru o încăpere este cuprinsă între 23 și 25 de grade Celsius.

Pentru a avea confortul termic necesar trebuie să folosim aparatele de aer condiționat. Aceste instalații ajută organismul să asigure eliminarea excesului de căldură, atât pe perioada de vară, cât și pe cea de iarnă.

Este recomandat să folosim aerul condiționat de îndată ce temperaturile diurne depășesc 25 de grade în încăpere. Aparatul de aer condiționat purifică aerul, reține în filtre particulele de praf și alergenii și scade umiditatea aerului ambiental. Acest beneficiu este valabil atâta timp cât filtrele sunt curățate periodic sau înlocuite.

Pe lângă beneficiile pe care acesta le aduce, există și o serie de dezavantaje, de care trebuie să ținem cont în folosirea acestor aparate. Principalul dezavantaj este scăderea excesivă a umidității aerului, care conduce la uscarea pielii şi a părului, favorizează infecţiile respiratorii şi multiplicarea germenilor. Un alt dezavantaj îl constituie posibila contaminare microbiană. Filtrele vechi reprezintă un real pericol pentru organism, devenind un adevărat focar de infecție.

Pentru evitarea unor asemenea riscuri se impune curăţarea periodică şi înlocuirea filtrelor, aerisirea încăperilor şi asigurarea unei temperaturi mai mici cu 5 grade decat cea din exterior. Specialiştii recomandă să nu stăm în dreptul aparatului, să nu-l folosim pe timpul nopţii şi să evităm trecerea bruscă de la rece la cald.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.