Testați-vă sănătatea!

Testaţi-vă pentru cancerul de col uterin ! România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, peste 2.000 de românce diagnosticate cu această boală pierzându-și viața anual. De cele mai multe ori, pacientele nu sunt informate și ajung la medic când este prea târziu.  Reprezentanții Institutului  Național de Sănătate Publică au fost prezenți, astăzi,  la Craiova și au atras atenția asupra importanței adaptării unui comportament preventiv în ceea ce privește această boală prin Campania la nivel național “Protejează-i aripile”.

Cancerul de col uterin este singura formă de cancer care poate fi prevenită prin vaccinare. Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de cancer de col a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România nu se poate vorbi de un program de prevenție bine pus la punct la nivel național. Aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de două tulpini HPV (16 și 18), acestea fiind țintite de vaccinul anti-HPV. Femeile cu vârsta cuprinsă între 15- 44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin. Testarea periodică Babeș – Papanicolaou permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Despre vieți pierdute din cauza lipsei de informare și a unor măsuri care să susțină femeile să prevină cancerul de col vorbesc și reprezentanții Spitalului Clinic Judetean de Urgență Craiova.

Campania „Protejează-i aripile!” se va desfășura pe tot parcursul anului 2017 și are ca scop creșterea nivelului de informare al populației cu privire la mijloacele de prevenire a cancerului de col uterin (screening și vaccinare HPV), cât și la serviciile preventive la care au acces în cadrul programelor naționale de sănătate.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.