Tehnică medicală revoluționară

Universitatea din Craiova în parteneriat cu  Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași au organizat, astăzi, workshop –ul  “Aplicații curente și viitoare ale BCI-urilor neinvazive și invazive”. În cadrul evenimentului au fost făcute demonstrații și au fost prezentate beneficiile  căștilor cu electrozi care sunt de mare ajutor persoanelor care au afecțiuni neuromotorii, dar și copiilor cu autism.

Tehnica medicală adusă parcă din filmele science fiction  revoluționează sistemul medical românesc. Mai multe aparaturi medicale non-invazive, care ajută la recuperarea pacienților paralizați, au fost testate, astăzi, într-un laborator al Universității din Craiova . Este vorba despre niște căști cu electrozi care pot să refacă legătura dintre creier și membrele afectate. Sistemul a fost inventat de niște ingineri din Iași, care au convins o firmă din Austria să investească în crearea  acestei aparaturi.

Sistemele BCI sunt echipamente care permit oamenilor să comunice fără să se mişte. Acestea îi ajută pe oameni să scrie, să navigheze pe internet, să controleze un braț robotic sau un scaun cu rotile. Utilizatorul trebuie să poarte pe cap o cască EEG cu nişte electrozi. Sunt folosite cu precădere de persoane care au dificultăţi severe care nu le permit să vorbească sau să folosească interfeţele convenționale.

În domeniul reabilitării neuromotorii există cercetări importante  care fac apel la sistemele robotice, la sistemele BCI (Brain-Computer Interface) sau combinația BCI&FES (stimulare electrică funcțională).

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.