Din ce în ce mai mulți elevi rromi

Peste 3700 de elevi  studiază la școală în limba maternă rromani, în județul Dolj. De aceștia se ocupă 20 de cadre didactice și 31 de mediatori. Cei mai mulți elevi rromi se găsesc la Școala Gimnazială “Anton Pann” din Craiova și la unitatea de învățământ din Ocolna.

În România, familia rromă poate alege pentru copilul său învăţământul cu predarea în limba română sau în limba rromani, în funcţie de tradiţia locală şi din familia de rromi. În cadrul tipului de învăţământ românesc, părinţii pot solicita pentru copiii lor studierea suplimentară a 3-4 ore săptămânale de limba şi literatura maternă rromani sau / şi de  istoria şi tradiţiile rromilor. În ceea ce privește învăţământul cu predare integrală în limba rromani se studiază 4 ore săptămânale obligatorii de limba română.

În județul Dolj, peste 3700 de elevi studiază în limba maternă rromani, iar de educarea acestora se ocupă 20 de cadre didactice și 31 de mediatori.

Anual, Universitatea din Craiova oferă aproximativ 40 de locuri liceenilor de etnie rromă, dar statisticile arată că numărul elevilor rromi care doresc să continue studiile universitare este mult mai  mare.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.