De urgenţă la Bucureşti

Transportat de urgenţă la Bucureşti. Un copil de un an şi patru luni din Craiova a ajuns de urgenţă la Spitalul ”Marie Curie” din capitală , fiind diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic în formă severă. Direcţia de Sănătate Publică Dolj a efectuat o anchetă epidemiologică în acest caz, iar rezultatele vor fi trimise la Bucureşti.

Băieţelul a fost transportat de urgenţă de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, prezentând simptome de sindrom hemolitic uremic. Medicii au constatat că este vorba de un caz grav, o formă severă de boală, cu dializă peritoneală. Direcţia de Sănătate Publică Dolj a efectuat o anchetă epidemiologică, iar rezultatele vor fi trimise la Bucureşti. Anul trecut, alţi doi copii din judeţul Dolj au ajuns la Spitalul „Marie Curie“ cu sindromul hemolitic uremic.

Sindromul hemolitic uremic este o afecţiune a rinichilor, copiii fiind supuşi dializei pentru a supravieţui. Primele semne sunt tulburările digestive, caz în care cel mai bine ar fi să fie consultat un specialist. Sfatul medicilor pentru părinţi este însă să nu se panicheze pentru că doar în cazuri rare ar putea fi vorba despre un prim simptom al sindromului hemolitic uremic. La început boala se manifestă prin diaree obişnuită. De aceea, poate nici nu e recunoscută în primele 24- 48 de ore de la debut. Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută cât mai curând, mai ales în cazul copiilor de până la 5 ani, dacă diareea se însoţeşte de febră sau scaune cu sânge. La adulţi, fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea la medic este obligatorie dacă aceasta persistă timp de 3 zile.

Pentru a preveni infecţia cu Shiga toxina E.coli, reprezentanții DSP  îi sfătuiesc pe părinţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului şi înaintea preparării sau a consumului de alimente. În intervalul ianuarie-octombrie 2016, la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti au fost înregistrate 32 de cazuri de sindrom hemolitic uremic ,cel mai mare număr din ultimul deceniu. Trei copii au murit din cauza acestei afecţiuni.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.