Munca „la gri”, în atenţia ITM

Aproape jumătate din tematica tuturor controalelor efectuate în domeniul „Relaţii de muncă” a vizat combaterea muncii subdeclarate. Specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj au început identificarea acestor probleme, aflate la limita legală, şi au trecut la combaterea fenomenului.

Fenomenul „muncii la gri” s-a intensificat în ultimii ani, depăşind cu mult incidenţa „muncii la negru”. Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj desfăşoară acţiuni intense de combatere a acestui fenomen, aspectele ce intră sub incidenţa muncii nedeclarate fiind verificate de către specialişti. În anul 2016, inspectorii au efectuat aproximativ 900 de controale ce au vizat depistarea şi combaterea muncii nedeclarate, 80% dintre acestea fiind la angajatorii ce figurau în programul Revisal, cu mai mult de trei contracte de muncă individuale, cu timp parţial.

Incidenţa contractelor de muncă cu timp parţial şi a celor cu normă întreagă şi salariul minim pe economie este în continuă scădere. În noiembrie 2016 erau peste 172.000 de contracte active, iar în ianuarie 2017 numărul acestora este de aproximativ 170.000, în timp ce cu „timp parţial” – numărul variază de la 32.378 la 31.836.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.