Pericolul cancerului de col uterin

Femeile trebuie să cunoască mijloacele prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin și modalitățile de testare. Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin se derulează, anul acesta, sub sloganul „STOP cancerului de col uterin“. În judeţul Dolj ,în anul 2015  din totalul de  970 cazuri noi de cancer la femei, 104 au fost cazuri de cancer de col uterin, această afecţiune ocupând locul II după cancerul de sân. Campania de informare este desfăşurată de Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu partenerii din domeniu până pe data de 28 ianuarie.

Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani. În judeţul Dolj, în anul 2015  din totalul de  970 de cazuri noi de cancer la femei, 104 au fost cazuri de cancer de col uterin, această localizare ocupând locul II după cancerul de sân. În ceea ce priveşte cazurile rămase în evidenţă la sfârşitul anului, din cele 11.327 cazuri de cancer înregistrate la femei, 1701 sunt cancere de col uterin( locul II după cancerul de sân). Prin diverse  activităţi se încurajează adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin și de vaccinare anti-HPV.

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 de femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.