Când şi cum folosim antibioticele?

Rezistenţa la antibiotice ne ameninţă pe toţi. Utilizarea acestora în tratarea gripei sau răcelii nu are niciun efect, virozele fiind provocate de viruşi şi nu de bacterii, ba din contră, administrarea frecventă a antibioticelor le poate face inactive atunci când avem cu adevărat nevoie de ele.

Mulţi dintre noi privesc tratamentul cu antibiotice ca pe o primă soluţie pentru vindecarea unei „răceli“ sau dureri rebele.  De fapt, puterea lor este strict limitată şi, administrate incorect, acestea pot face mai mult rău decât bine.  Folosirea lor frecventă  poate produce efecte secundare severe. S-a constatat că utilizarea repetată a antibioticelor, mai ales în copilărie, duce, în timp, la scăderea rezistenţei imunitare dobândite şi, paradoxal, apare predispoziţia la infecţii.

Bacteriile rezistente apar şi se răspândesc rapid. La ora actuală, unele bacterii sunt rezistente la mai mulţi agenţi, făcând ca infecţiile cu risc mortal, cum sunt cele ale sângelui sau pneumonia, să fie potenţial netratabile.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.