Perioada de probă, o problemă

Perioada de probă: muncă voluntară sau testarea aptitudinilor? Mulţi angajatori  din judeţul Dolj, sub pretextul acestei perioade, întârzie să întocmească contractul de muncă al angajatului şi, astfel, acesta ajunge să presteze servicii în favoarea angajatorului fără să fie plătit şi fără să muncească cu forme legale. Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj cunoaşte foarte bine aceste practici  şi îi avertizează pe angajatori că această procedură este egală cu munca „la negru” şi sunt pasibili de amenzi.

Potrivit legislaţiei în vigoare, perioada de probă se consideră vechime în muncă. Pe durata ei, angajatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.

La încheierea contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, perioada de probă legală se stabileşte în funcţie de poziţia ocupată în cadrul companiei. Ierarhizarea este după cum urmează: de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie; cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. Pe durata sau la finalul perioadei de probă, contractul poate fi oprit exclusiv printr-o notificare scrisă. Această notificare se poate face la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară invocarea vreunui motiv, dupa cum menţionează Codul Muncii.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.