Gustul cafelei desăvârşite

Espresso, latte sau capuccino, preparată la filtru sau la ibric, consumată pentru energia pe care o dă sau pentru sănătate, băută dimineața în grabă sau savurată la o întâlnire cu cineva, cafeaua este în întreaga lume băutura preferată. Aşa că am încercat să aflăm ce fel de cafea găsim în Craiova şi care sunt cele mai apreciate sortimente.

Energia este principalul motiv pentru care este consumată cafeaua. Cea mai recomandată pentru începerea unei zile în forță este cafeaua la ibric.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, însă puţini ştiu ca există peste 25 de tipuri de cafele. Prima menţiune despre cafea datează din secolul al XV-lea. Boabele de cafea au fost descoperite în Etiopia. Legenda spune că un păstor de capre din Etiopia a observat că animalele sale au fost mult mai energice, după ce au mâncat nişte boabe roşii, dintr-un arbuşt. A cules aceste boabe şi le-a dus unui călugăr, însă acesta le-ar fi aruncat în foc. Aroma care s-a răspândit, l-a făcut pe păstor să le arunce într-un pahar cu apă fierbinte. Prima cafenea din lume s-a deschis în 1475, la Constantinopol.

O altă cafea bună este cafeaua la nisip sau cafeaua turcească. În Dobrogea încă se mai păstrează metoda de preparare a cafelei turcești tradiționale în care ibricul se introduce în nisipul fierbinte. Și oricât de mult ne-ar plăcea să bem cafeaua preparată în cele mai sofisticate feluri, folosind espressoare profesionale sau presa franceză, deseori ne întoarcem la tradiționala cafea turcească cu  spuma ei inconfundabilă, care ne răsfață simțurile în stilul ei unic. Reţeta unui caimac bogat şi a unei cafele turceşti desăvârşite constă în felul în care este preparată.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.