RMN la sân, decontat de CNAS

Consultaţii medicale gratuite. Guvernul a aprobat schimbări în sistemul asigurărilor de sănătate. Analizele de tip RMN la sân pot fi decontate după ce au fost epuizate celelalte examinări – ecografiile şi mamografiile care ar putea depista eventuale tumori. Dacă boala este descoperită într-un stadiu incipient pacientul are şanse mari de supravieţuire. O astfel de investigaţie costă aproximativ 450 de lei.

În fiecare an, în România o treime dintre cele 9 mii de femei diagnosticate cu cancer mamar pierd lupta cu boala. Sunt statistici sumbre, iar diagnosticarea sau confirmarea afecţiunii presupune de multe ori investigaţii suplimentare, pe lângă ecografii şi mamografii. De la începutul acestei luni, în noul contract cadru, este prevăzută şi decontarea unor investigaţii de rezonanţă magnetică la sân.

Specialiştii recomandă ca după vârsta de 20 de ani, femeile să-şi facă cel puţin o dată la 3 ani un control mamar şi o examinare clinică a sânilor. După 40 de ani, aceste investigaţii trebuie să fie anuale, spun medicii. În România, mortalitatea la pacientele cu cancer mamar este de 36%, mai mare decât media europeană sau cea mondială.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.