Cercetarea istorică: prezent și perspectivă

Gazdă primitoare Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman”, în colaborare cu Academia Oamenilor de Știință din România, a organizat masa rotundă cu tema “Cercetarea istorică: prezent și perspectivă”. La eveniment au participat personalități, profesori și cercetători, istorici recunoscuți pe plan național și internațional: Ioan Scurtu, Corneliu Mihail Lungu, Gheorghe Sbârnă și Dumitru Mazilu.

Prof. Univ. Dr. Sorin Liviu Damean, moderator al evenimentului a ţinut să sublinieze că este obligatoriu să ne cunoaştem istoria. Aceasta este definitorie pentru conservarea identității și promovarea valorilor naționale pe plan universal, pentru formarea unor cetățeni responsabili, conștienți de trecutul istoric și implicați activ în viața societății.

În acest context, a avut loc o dezbatere între specialiștii în domeniu pe marginea cercetării istorice actuale și a perspectivelor viitoare, s-a încercat găsirea şi stabilirea unor direcții clare de studiu, pornind de la sursele documentare de arhivă la sursele memorialistice și alte mărturii, în spiritul adevărului istoric.

Alegerea Craiovei ca locație pentru organizarea unei astfel de dezbateri nu a fost întâmplătoare, în condițiile în care cercetarea istorică din cetatea Băniei, atât la nivelul mediului universitar, cât și la nivel academic s-a impus prin contribuții istoriografice remarcabile.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.